Begränsningar med backup-drift
Växelriktaren är en hybridväxelriktare som är utformad för optimal användning med parallelldrift.
Vid ett strömavbrott kan växelriktaren skapa ett eget 3-fasigt reservelnät genom reservströmdrift, även kallad backup-drift.
Växelriktaren är inte konstruerad för konstant användning som växelriktare för fristående nät. Det maximala antalet drifttimmar med backup-drift är 5000 timmar. Därefter upphör garantin för enheten eftersom belastningen är högre vid backup-drift än vid nätdrift.
Förbrukare med backup-drift
Man måste ta hänsyn till att inte alla förbrukare i hemmanätet kan försörjas med energi, eftersom effekten från batteri och solcellsmoduler inte alltid är tillräcklig. Därför är det lämpligt att endast försörja vissa förbrukare med energi vid backup-drift.
Med de kompatibla backup-omkopplarna går det att dela upp husets försörjning. Alla förbrukare som inte behövs vid ett strömavbrott ansluts till grenen nätdrift. Förbrukare som ska försörjas vid backup-drift hamnar i grenen backup-drift.
Om överlast förekommer vid backup-drift eller när reservelnätet skapas genom för många förbrukare i hemmanätet, försöker växelriktaren att skapa reservelnätet igen tre gånger innan den kopplas från. Detta signaleras med ett meddelande på växelriktardisplayen. Minska i detta fall antalet förbrukare och kvittera meddelandet på växelriktardisplayen. Växelriktaren försöker därefter att skapa ett reservelnät igen.
1 | PLENTICORE G3 |
2 | KOSTAL-backup-switch (manuell omkopplare) |
3 | Nätdrift |
4 | Backup-drift |
5 | Förbrukare med nätdrift |
6 | Förbrukare med backup-drift |
Beakta följande punkter
- Effekten vid backup-drift beror på den installerade solcellseffekten och den batterieffekt som är tillgänglig.
- Det går inte att använda alla förbrukare vid backup-drift.
- För en pålitlig drift, anslut inte några förbrukare som är beroende av en stabil energiförsörjning.
- Anslut inte några förbrukare som har en sammanlagd förbrukning som är högre än den maximala backup-effekten.
- Anslut inte några förbrukare som kan förorsaka mycket höga startströmmar. Vid backup-drift kan viss elutrustning inte fungera riktigt på grund av för höga startströmmar. Koppla endast på förbrukare som absolut behövs vid backup-drift.
- Växelriktaren kopplar endast om till backup-drift om villkoren är uppfyllda. Detta betyder att förbrukarna inte får överskrida effektgränserna som står till förfogande vid backup-drift. Minska i detta fall förbrukningen (frånkoppling av förbrukare) så att växelriktaren kan koppla om till backup-drift.
- Egenförbrukningsstyrningen via kopplingsutgångar i backup-drift har ingen funktion. Endast kopplingsutgångar för händelser kan användas.
- Koppla inte från växelriktaren med backup-drift om det inte finns någon solcellseffekt längre. Växelriktaren kan inte skapa någon ny anslutning till batteriet om den frånkopplades. Backup-driften fortsätter igen först när det finns tillräckligt med solcellseffekt.
- Om det inte längre finns någon solcellseffekt och batteriet har laddats ur till inställd min. SoC avslutas backup-driften.
- Om batteri-SoC sjunker under en minimal gräns (beroende på tillverkare, typiskt 3 %) vid ett strömavbrott, går det inte att genomföra en nödladdning av batteriet och lagringssystemet kopplas från automatiskt för att förebygga en djupurladdning.
Tillkoppla batteriets säkring igen så snart det finns tillräckligt med solcellsenergi. Växelriktaren laddar därefter batteriet till inställd Start-SoC för backup-drift och fortsätter backup-driften. - Funktionen backup-drift måste vara aktiverad i växelriktarens Webserver.
- Reduceringen av aktiv effekt gällande effektuttag och effektförbrukning har ingen funktion vid backup-drift.